Jídlo a pití v Amsterdamu
V Amsterdamu najdeme mnohé mezinárodní kuchyně, na které jste normálně zvyklý i z jiných evropských měst. Pokud však dáváte přednost místní kuchyni a vždy na svých cestách ochutnáte kulinářské speciality každé země, kterou navštívíte, i v Amsterdamu se najdou typické holandské pokrmy. V Amsterdamu je velice oblíbená indonéská kuchyně, za ochutnávkou nemusíte letět až do Asie, ale stačí si zajít do indonéské restaurace v Amsterdamu.
A co si tedy dobrého můžete dát k obědu nebo k večeři? I z holandské kuchyně lze ochutnat výtečné pochoutky. Vyzkoušet můžete například hrachovou polévku, která vás důkladně zasytí, nezapomeňte ani na polévku z šarlatových fazolí zvanou bruine bonensoep. Pro masožravce je výbornou volbou masový steak neboli biefstuk a k němu opečené brambory. Ochutnat můžete i zdejší bramborovou kaši, která se od té naší líší v přidaných ingrediencí. Tato holadnská kaše totiž ještě obsahuje mrkev, cibuli a někdyi hovězí maso. Máte raději ryby? V Amsterdamu není probmlém narazit na čerstvě a chutně upravenou rybu nebo mořské plody. Z rychlého občerstvení můžeme jmenovat sladké nebo slané palačinky nebo sendviče. Národním nápojem je zde kvalitní káva a pivo místní značky, tvrdší holandskou pálenku s chutí jalovce hledejte pod názvem jenever.